“Pas op de plaats is evident”
Bewindvoerders in de sociaal-juridische dienstverlening kampen met ontoereikende tarieven en oneerlijke concurrentie van gemeenten, waardoor veel goede bewindvoerders omvallen.
Dringende oproep aan de overheid om:
– De tarieven voor bewindvoerders te verhogen
– Oneigenlijke concurrentie van de Overheid terug te dringen
Door deze maatregelen kunnen bewindvoerders hun belangrijke werk beter voortzetten en mensen in financiële nood blijven ondersteunen. Wij willen toch allemaal dat de kwetsbare burger mee kan blijven doen met deze inclusieve samenleving?
Als interim-adviseur en manager in de sociaal-juridische dienstverlening zie ik met zorg toe hoe steeds meer gedreven bewindvoerders het veld moeten ruimen. Ondanks een 6% tariefsverhoging op 1 januari, blijven de cao-lonen in de afgelopen twee jaar met 10-15% stijgen. Daarnaast stijgen de kosten voor het levensonderhoud.
Dit schrijnende verschil leidt ertoe dat ik en zelfs brancheverenigingen bewindvoerders nu adviseren om ingewikkelde zaken te weigeren en nieuwe dossiers af te wijzen.
Afvoerputje voor complexe dossiers
Het probleem is dat de overheid de bewindvoerders-kantoren steeds vaker als een afvoerputje gebruiken. Zodra een dossier te ingewikkeld wordt, wijzen ze de burger met veel plezier door naar de bewindvoerder, terwijl ze zelf de eenvoudigere zaken behouden. Deze onevenwichtige verdeling belast de bewindvoerders-praktijken financieel.
Financiele problemen
Veel kantoren kampen namelijk met financiële problemen, niet door wanbeleid, maar door de achterblijvende tarieven ten opzichte van de hoge kosten van kwaliteitseisen waar bewindvoerders aan moeten voldoen. Voor een regulier dossier heeft het ministerie bepaald dat je met 17 uur per jaar een dossier moet kunnen beheren, terwijl in de praktijk 25 tot 27 uur nodig is. Bij complexe schulddossiers is zelfs minimaal 30 uur nodig, terwijl slechts 24 uur wordt vergoed. Ik zal verder niet inzoomen op de scheefgegroeide verhoudingen van de uren voor schulden dossiers die toegekend zijn aan bewindvoerder en aan gemeentes. Ik zeg altijd maar zo, er moet wat te google overblijven,
Oneigenlijke concurrentie
Daarnaast is er een vorm van oneerlijke concurrentie met overheidsinstanties, die bewindvoerders in dienst nemen tegen een hoger salaris, lagere case-norm en een beter CAO, terwijl ze hun dienstverlening aan de burger gratis aanbieden. Hoewel dit dit sec gezien juist is, draaien wij als maatschappij uiteindelijk, net als bij een toekenning bijzondere bijstand, op voor de hogere kosten. Commerciële bewindvoerders werken binnen de ministerieel vastgestelde tarieven en declareren deze voor de client bij de gemeente. Bij toekenning krijgt de client een vergoeding voor de kosten van het bewind uit de “pot” bijzondere bijstand. Waar uiteindelijk ook de maatschappij voor opdraait, dat even ter zijde.
Overweging Overheid
Ik zou de overheid willen adviseren de financiële overheidspotjes, voor de gemeentelijke bewindvoerders en commerciele bewindvoerders, te verschuiven naar het potje Rechtsbijstand.
Dringende oproep
Geen goed idee? Dan doe ik nog een keer de volgende dringende oproep aan de overheid en ministeries van Justitie en Sociale Zaken: overweeg een verhoging van de tarieven, druk de oneerlijke concurrentie van overheidsinstanties terug en blijf of hervat de bijzondere bijstand voor bewindvoerders. Alleen zo kunnen de goede, toegewijde bewindvoerders behouden blijven om de kwetsbare burger te ondersteunen en te laten participeren in onze inclusieve samenleving. 1-100