De onbedoelde gevolgen van de Wet DBA: Hoe een wet zijn doel voorbijschiet!!
Inleiding:
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) heeft als doel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de arbeidsrelaties tussen zelfstandigen en opdrachtgevers beter te reguleren. Echter, in de praktijk lijkt deze wet zijn doel voorbij te schieten en waardoor deze meer problemen kan veroorzaken dan op te lossen.
Gevolgen voor zelfstandigen:
Als zzp’er kun je in de problemen komen als je niet voldoet aan de voorwaarden voor ondernemerschap, zelfs als je je wel degelijk als echte ondernemer gedraagt. Ontdekt de Belastingdienst schijnzelfstandigheid, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Je moet dan mogelijk belastingvoordelen terugbetalen en heb je recht op een contract voor loondienst bij je opdrachtgever. Die moet ook alsnog loonheffing en pensioen betalen, en kan zelfs een boete krijgen.
Strenger optreden Belastingdienst:
Vanaf 2025 zal de Belastingdienst strenger optreden tegen schijnzelfstandigheid. Tot die tijd legt de dienst bijvoorbeeld alleen een naheffing op als een opdrachtgever de Wet DBA bewust overtreedt. Overtreedt een opdrachtgever de wet niet bewust, dan krijgt die nu meestal drie maanden de tijd om alles op orde te krijgen. Is de opdrachtgever daarna nog steeds in overtreding, dan volgen pas maatregelen.
Onbedoelde gevolgen:
Hoewel ik als zzp’er voldoe aan alle eisen die worden gesteld, merk ik dat de wetgeving zijn doel voorbijschiet. Zorginstellingen en gemeentes zijn terughoudend geworden in het geven van opdrachten na 1 januari 2025, en er zijn zelfs grotere zorginstellingen die besloten hebben na die datum niet meer met zzp’ers te werken. Hierdoor krijg ik, ondanks dat ik me perfect aan de wet- en regelgeving houd, straks mogelijk geen opdrachten meer. Dit terwijl:
Ik bepaal zelf hoe, wanneer, waar en met wie ik aan de opdracht werkt?
Ik bepaal zelf hoeveel uur of hoeveel dagen per week u aan mijn opdracht werkt?
Ik meerdere opdrachtgevers per jaar, per maand en zelf per week, heb
Ik bepaal zelf hoe ik de samenwerking met andere invul
Mijn opdrachtgever kan mij niet dezelfde aanwijzingen en instructies geven als de werknemers.
Ik zelf invulling geef aan mijn opdracht en wordt geacht deze zelfstandig te kunnen uitvoeren
Mijn uurtarief niet concurrerend maar marktconform
Ik ben geregistreerd en ik zelf zorgdraag voor kwaliteit en Permanente Educatie
Ik zelf mijn eigen lap-top, telefoon, vervoer en kantoor heb
Het feit dat het zorg- en sociaal domein nauwelijks of niet meer met ZZPer willen werken vanwege de wet DBA, riskeert mij buiten spel te zetten en kan ertoe leiden dat ik me uiteindelijk niet meer kan houden aan de gestelde eisen voor ondernemerschap.
Conclusie:
De Wet DBA lijkt zijn doel voorbij te schieten en meer problemen te veroorzaken dan op te lossen. Zelfstandigen die zich wel degelijk als echte ondernemer gedragen, worden nu buitengesloten van opdrachten vanwege de strenge wetgeving. Daarnaast zien we ook dat er complexe constructies en nieuwe diensten binnen detachering en recruitment ontstaan om schijnzelfstandigheid te omzeilen. Is dit wel de bedoeling geweest van de #belastingdienst #overheid en #wetgever?