De Onzichtbare Bedreiging:

Hoe de Co-Keur onbedoeld van goedbedoeld tot de bedreiging van de Gezondheid van Nederlanders is gegroeid

 

Inleiding:

Koolmonoxide (CO) is een geurloos, kleurloos en dodelijk gas dat jaarlijks 10 tot 20 Nederlanders het leven kost. Ondanks de verplichte CO-Keur, zijn er nog steeds veel huishoudens die geen adequate bescherming hebben tegen deze sluipmoordenaar. In dit artikel wordt belicht hoe de situatie rond koolmonoxide in Nederland is, wat de oorzaken zijn en wat er gedaan kan worden om dit probleem aan te pakken.

Nog steeds een tekort aan CO-Gecertificeerde Bedrijven:

Hoewel er sinds de invoering van de CO-Keur al 3100 bedrijven gecertificeerd zijn, is dit aantal nog steeds ontoereikend in vergelijking met het aantal huishoudens in Nederland. Veel Nederlanders hebben nog te weinig toegang tot betrouwbare, CO-gecertificeerde bedrijven die periodiek onderhoud aan hun cv-ketels uitvoeren.

Gebrek aan Periodiek Onderhoud:

Onderzoek toont aan dat 15 tot 40% van de Nederlanders geen of te weinig periodiek onderhoud aan hun cv-ketel laat uitvoeren. Dit percentage lijkt zelfs te groeien, waardoor de kans op CO-lekkages aanzienlijk toeneemt.

CO: De Sluipmoordenaar:

Koolmonoxide is een zeer gevaarlijk gas omdat het geurloos, kleurloos en smakeloos is. Hierdoor merken mensen vaak pas te laat dat er een probleem is, waardoor de gevolgen vaak dodelijk kunnen zijn.

Gebrek aan Kennis over CO-Keur:

Volgens onderzoek is 47% van de Nederlanders nog steeds niet op de hoogte van de verplichte CO-Keur. Dit betekent dat veel mensen niet weten dat er specifieke eisen gelden voor het onderhoud en de installatie van cv-ketels.

Stijgende Kosten van CV-Onderhoud:

Door de invoering van de CO-Keur zijn de kosten voor het onderhoud van cv-ketels aanzienlijk gestegen. Dit kan een drempel vormen voor sommige huishoudens om hun ketel regelmatig te laten onderhouden.

Rookmelders vs. CO-Melders:

Veel mensen denken dat een rookmelder hetzelfde is als een CO-melder, maar dit is niet het geval. Rookmelders detecteren rook, terwijl CO-melders specifiek koolmonoxide detecteren. Bovendien blijft CO op 1,5 meter hoogte hangen, terwijl rook omhoog stijgt.

Onvoldoende CO-Melders:

Slechts 35% van de Nederlandse huishoudens heeft een CO-melder, terwijl 85% een cv-ketel heeft. Dit betekent dat de meerderheid van de Nederlanders onvoldoende bescherming heeft tegen deze sluipmoordenaar.

Conclusie:

Koolmonoxide blijft een ernstig probleem in Nederland, met jaarlijks 10 tot 20 doden als gevolg. Met invoering van de CO-Keur was de achterliggende gedachten hiermee verbetering aan te brengen, maar het tegendeel is waar. Er is nog steeds een tekort aan CO-gecertificeerde bedrijven en een gebrek aan kennis bij Nederlanders over de risico’s van koolmonoxide. Veel installateurs zijn afgehaakt. Voor jongeren is het beroep allang niet meer “sexy” genoeg. Daarnaast zijn de kosten door deze certificering dusdanig hoog dat de consument dit goed in de knip voelt. Om deze bedreiging voor de volksgezondheid effectief aan te pakken, is het van cruciaal belang dat de overheid en de samenleving samenwerken om de bewustwording te vergroten en adequate bescherming voor alle huishoudens te bieden.